Wel of niet vasten?

mei 3, 2020 | Health

Wat is het nou?

Moet je nou vasten, 3x per dag een grote maaltijd eten of juist kleine beetjes verdeeld over 6 keer per dag?!

Er heerst veel verwarring over het onderwerp vasten. En ik snap waarom de meningen zo verdeeld zijn hierover, want iedereen zegt wat anders. Vandaag zal ik je uitleggen hoe je weet of je beter kan vasten, grote porties kan eten of juist kleinere porties op een dag.

Het eerste wat ik hierover kwijt wil is dat welke manier ook het beste bij je past het ten alle tijden belangrijk is dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat houdt in dat als je voor langere tijd vast, de momenten dat je wel eet, je net zoveel voeding binnen krijgt als iemand die meerdere keren per dag eet en niet vast.

Voor sommige kan dit een uitdaging zijn. Wat er dan vaak gebeurt is dat er minder voedingsstoffen binnen komen dan je eigenlijk nodig hebt en je na langere tijd erg vermoeid raakt door de tekorten die je oploopt. Een tekort aan eten is nooit goed, zelfs niet als je probeert af te vallen 😉

Dat gezegd hebbende weet je nog steeds niet echt of het nou gezonder is om te vasten of niet. Daar ga ik je nu uitgebreid informatie over geven zodat jij zelf tot een juiste conclusie kan komen.

Wat gezond is voor 1 iemand kan totaal verwoestend zijn voor een ander. Er is geen “one size fits all” als het komt tot voeding, beweging of mindset. We moeten loskomen van de overtuiging dat er maar 1 oplossing is en dat dat de enige waarheid is om gezond te worden.

Maar hoe weet ik nou wat bij mij past?

Tegenwoordig staan veel van ons niet meer voldoende in connectie met ons lichaam. Hoe bewuster we van ons lichaam zijn hoe beter we kunnen voelen. Bewust word je door in het hier en nu te leven en niet te veel in je hoofd. De mens heeft een unieke gaven waarmee je naar het verleden en toekomst kan reizen door gedachte. Super mooi dat we dit kunnen. Mooie herinneringen ophalen, of die toekomst visualiseren die je zo graag wilt. Heel powerful, maar als het continu gebeurt dan kan het tegen ons werken.  Doordat je niet meer meemaakt wat er op het moment in het ‘nu’ gebeurt kan je ook geen connectie meer maken. Dit is iets wat best een uitdaging kan zijn anno 2020. We worden continu afgeleid met telefoons, prikkels en afleidingen zoals Netflix. Alles om maar niet in je lichaam te zitten.

Hartstikke leuk en handig dat we tot al die bronnen beschikbaarheid hebben, maar soms toch wat lastig om echt in tune te komen met jezelf en wat het beste is voor jou. Er bestaat namelijk iets als intuïtief voelen. Met deze intuïtie kan jouw hogere zelf precies aangevene wat jij nodig hebt op welk moment dan ook. Iedereen beschikt over zo’n intuïtie, ook jij!

En intuïtie kan je alleen voelen (je raadt het al) door in connectie te staan met je lichaam. Je lichaam geeft namelijk exact aan wat jij nodig hebt en wat niet.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om ervoor te zorgen dat je weet wat het beste voor jou is. Hoe meer je in lijn werkt met wat bij jou past hoe sneller je terug keert naar je lichaam en je gebruik kan maken van die wijsheid genaamd intuïtie. Goede wisselwerking dus.

Terugkomende op vasten. Stel jezelf de volgende vragen om te weten of je beter wel of niet kan vasten.

  • Heb ik langere tijd stress ervaren of ervaar ik dat op dit moment (bijnieruitputting)?
  • Heb ik onverklaarbare klachten als moeheid, acne, oorsuizen, vaak hoofdpijn, duizeligheid of iets anders? Als je antwoord kan geven op 1 van deze klachten mag je een ja antwoorden
  • Heb je problemen met in slaap vallen?

Als je 1 van bovenstaande vragen met een ja kan beantwoorden dan is vasten op dit moment geen goed idee voor jou. 

Vasten is heel gezond als je een gezond persoon bent. Het geeft je lichaam en lever de kans om te herstellen door te ontgiften. Je lichaam hoeft geen eten te verteren dus kan al die extra energie die overblijft doorzetten naar het detoxproces van je lichaam. Zo zal je merken dat je een stuk meer energie krijgt.

Klinkt voor iemand die zich niet top voelt als muziek in de oren toch?

Toch is niks minder waar. Want als je vast, maakt je lichaam ook adrenaline aan doordat je bloedsuikerspiegel daalt. Dit mooie proces stampt af van de oertijd waar als er langere tijd geen voeding was, de mens toch door kon gaan en niet gelijk neerviel en overleed.

Super handig maar niet als je al te maken hebt met een chronische ziekte of bijnieruitputting!

In dit geval is het heel erg belangrijk dat je lichaam zo stabiel mogelijk wordt en blijft, zodat er geen extra adrenaline wordt aangemaakt die je chronische klachten nog meer versterkt. In dit geval is het noodzaak om elke 1,5 uur a 2 uur iets te snacken of wat te eten. Zo blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en met de juiste voeding zal je lichaam geen extra adrenaline produceren.

Even terugkomend op de juiste voeding, want als je gaat snacken met chips, chocola, stukjes kaas (lactose + suikerbom) en crackers (gluten) dan ervaart je lichaam ook stress. Dit zijn allemaal voedingssoorten die ontstekingen veroorzaken in het lichaam waardoor er voedingsstress ontstaat.

Korte samenvatting voor wanneer je nou wel of niet vast:

  • Heb je een chronische ziekte? Eet liever om de 2 uur iets
  • Ben je gezond en heb je geen vage klachten? Je kan (tijdelijk) vasten en/of 3x per dag eten

Liefs Danielle

PS. Heb jij een chronische ziekte en zou je daarvan af willen? Maak een gratis kennismakingsgesprek via deze link: https://calendly.com/daniellecarati

PSS. Voor meer inspiratie voor een gezond en gelukkig leven volg me op Instagram

De informatie op deze website is voor particulier gebruik en is niet bedoeld als een vervanging van deskundig medisch advies. De geboden informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld, echter is het mogelijk dat bepaalde informatie niet volledig juist of actueel is. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts of voedingsdeskundige. Wanneer je zonder verificatie of nader advies van de geboden informatie gebruik maakt doe je dat voor eigen rekening en risico. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire posts

Nieuw Traject

Nieuw Traject

Yes een gloednieuw Traject komt eraan! We leven in gekke tijden, volgens de recente CBS cijfers hebben zo’n 9,9 miljoen mensen een chronische ziekte. Waarvan 50% van die groep niet 1 maar meerdere chronische ziekte heeft. 52% van de bevolking heeft overgewicht en 1...

Lees meer
Restaurant de Basis Enschede

Restaurant de Basis Enschede

Afgelopen week heeft mijn man Sebas mij verrast met een avondje uit eten. Super blij dat we weer een keertje uit huis konden gaan en naar een restaurant! We gingen naar Restaurant De Basis…

Lees meer