De zin en onzin van fruit

mei 3, 2020 | Health

Ik heb de laatste tijd het idee dat er een soort taboe is gekomen op fruit. 
Zelfs in de alternatieve voedingswereld zie ik het steeds vaker naar voren komen.

Helemaal hip zijn het keto dieet waar veel vet wordt toegepast en het koolhydraat arme dieet. In beide vormen zijn fruit oftewel koolhydraten niet veel toegestaan.

En hoe zeer zo’n dieet mensen kan helpen die te kampen hebben met overgewicht of neurologische problematiek, een lange termijn van deze diëten doet vaak niet veel goeds voor het lichaam (sorry alvast als ik hier een aantal mensen mee in de haren strijk). 

De reden is als volgt. Koolhydraten en suikers zijn onze energievoorraden. Cellen worden letterlijk aangestuurd door suiker. Vooral de hersenen hebben voldoende suiker nodig om te functioneren. Heb je wel eens last van een Brain Fog (dat je niet op woorden kan komen of dat je grapt nou volgens mij word ik dement)? Dat is een teken dat je hersenen te weinig glucose hebben om goed te kunnen functioneren. 

Het is niet voor niks dat we altijd cravings hebben naar zoete dingen, we moeten alleen leren welke zoete dingen gezond voor ons zijn oftewel fruit!

Even terug naar het keto dieet en/of koolhydraat arm. Aan het begin zullen veel mensen die starten met zo’n dieet de vruchten ervan plukken omdat ze in de jaren ervoor voldoende suikers en koolhydraten hebben binnengekregen. Meestal zijn die suikers gehaald koekjes, gebak, frisdranken, wijn etc. 

Ondanks iedereen weet dat dit soort suikers slecht zijn voor het lichaam geeft het wel energie. Het moment dat deze mensen overstapen op een hoog-vet of koolhydraatarm dieet zullen ze merken dat ze meer energie overhouden, snel afvallen en hierdoor zich beter gaan voelen in hun lichaam. Lichamelijke klachten verdwijnen en all is good!

Maar…

Als je dit voor langere tijd zal doen zal uiteindelijk je glucose potje, (je raadt het waarschijnlijk al) die aangevuld wordt door suiker en koolhydraten opraken waardoor je heel erg moe wordt. Misschien hou je dit nog wel een tijdje vol aangezien er in deze diëten toch een klein aantal fruitsoorten en koolhydraten toegestaan zijn. Een klein rantsoen die gedeeld moet worden in de hoop dat er de volgende dag weer wat bijkomt en net voldoende om het lichaam draaiende te houden.

Na een tijdje probeert je lichaam de balans te herstellen door missende stoffen uit opgeslagen potjes die in je lichaam zit te halen. Zo zie je vaak dat mensen waar het eerst beter bij ging op gezondheidsgebied weer een terugval krijgen.

Een lichaam kan gewoon niet voldoende energie halen uit een dieet die hoog is in alleen maar eiwitten en vetten. 

Wat brengt me weer terug bij fruit!

In de afgelopen jaren is er een stempel op fruit gelegd omdat ze suikers bevatten. Er wordt beweerd dat alle suikers slecht zijn voor je en dat je er dik van kunt worden. Dit is absoluut NIET het geval!

Wat ik ook vaak hoor is dat fruit pieken in de bloedsuikerspiegel geven waardoor je uiteindelijk ziektes kan ontwikkelen als Diabetes 2. Helaas is dit verkeerde informatie die ervoor zorgt dat er meer fruitangst wordt gecreëerd. Fruit bevat namelijk fruitsuikers die op een andere manier wordt opgeslagen in het lichaam dan geraffineerde suikers. Ja ze geven een piek in je bloedsuikerspiegel maar lang niet zo’n hoge piek als je bijvoorbeeld een stuk kaas zou eten (die overigens ook boordevol zuiker zit, maar hier zal ik een aparte blog aan wijden). Bovendien zal de fruitsuikerpiek op een stabiele manier door het lichaam verwerkt worden waardoor je meer energie overhoudt over de rest van de dag. 

En eigenlijk is het ook heel logisch dat fruit 1 van de belangrijkste voedingsbronnen is voor de mens. Als je kijkt naar het allereerste begin van de mens. Toen er nog geen kaas, brood of oliën bestonden toen was de basisvoeding fruit, groente en af en toe wat insecten. 

Fruit is één van de krachtigste medicijnen die er bestaat. Dus heb jij te maken met chronische ziekte, auto-immuunziekte, migraine, brain fog, oorsuizen, acne of andere klachten, doe jezelf een plezier en eet meer fruit!  

Bron: Medical Medium

Liefs Danielle

PS. Heb jij een chronische ziekte en zou je daarvan af willen? Maak een gratis kennismakingsgesprek via deze link: https://calendly.com/daniellecarati

PSS. Voor meer inspiratie voor een gezond en gelukkig leven volg me op Instagram

De informatie op deze website is voor particulier gebruik en is niet bedoeld als een vervanging van deskundig medisch advies. De geboden informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld, echter is het mogelijk dat bepaalde informatie niet volledig juist of actueel is. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts of voedingsdeskundige. Wanneer je zonder verificatie of nader advies van de geboden informatie gebruik maakt doe je dat voor eigen rekening en risico. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire posts

Nieuw Traject

Nieuw Traject

Yes een gloednieuw Traject komt eraan! We leven in gekke tijden, volgens de recente CBS cijfers hebben zo’n 9,9 miljoen mensen een chronische ziekte. Waarvan 50% van die groep niet 1 maar meerdere chronische ziekte heeft. 52% van de bevolking heeft overgewicht en 1...

Lees meer
Restaurant de Basis Enschede

Restaurant de Basis Enschede

Afgelopen week heeft mijn man Sebas mij verrast met een avondje uit eten. Super blij dat we weer een keertje uit huis konden gaan en naar een restaurant! We gingen naar Restaurant De Basis…

Lees meer